Velikonočni pohod


VELIKONOČNI POHOD SPLETA PRETEKLOST S SEDANJOSTJO

Le nekaj kilometrov od ceste, ki povezuje Ajdovščino z Novo Gorico, ob vznožju Kuclja in Čavna leži vas Kamnje. Do nje se je mogoče pripeljati z osebnim avtomobilom, z avtobusom pa le do prvih hiš.

Pot nas vodi mimo pokopališča do cerkve in naprej čez kamnit most, ki je ponos kamenjskega kamnoseškega (štancarskega) izročila, do križišča, kjer je na velikonočni ponedeljek začetek pohoda.

Že od začetka sledimo markacijam planinske poti skozi zaselek Pirjevči do gozdne poti, ob kateri nas spremlja žuborenje Kamenjskega potoka. Po slabi uri hoje ob senožetih pridemo do križišča.

Desno se steza odcepi čez Planino mimo Šije in nas v serpentinah vodi naprej čez Kopice do Male gore. Z iglicami postlana steza je strma, vendar je hoja v senci borovcev prijetna.

Levo  hodimo po kolovozu. Pot ni zahtevna, je nekoliko daljša in primerna za vsakogar. Po njej so včasih vozili seno z Male gore v dolino. Med potjo lahko občudujemo skalne prepade Kuclja in krušljive stene Črne peči.

Nekje na sredi pobočja nas ob sredčavenski stezi pozdravi lovski bivak Črna peč, kjer nas na dan pohoda lovci LD Čaven pogostijo s čajem. Še slabe pol ure hoje, in že smo pri koči na Mali gori, kjer se naš pohod konča s krajšim programom, pozdravom pohodnikom ter prijetnim druženjem ob zvokih harmonike. Doživetje popestri polenta, zabeljena s košenino, ter kozarček domačega.

Pohodnikom ponujamo vrnitev v dolino preko Sv. Pavla, kjer stoji cerkvica – spomenik žrtvam II. svetovne vojne. Sicer pa je greben Sv. Pavla znan že iz rimske dobe, saj si tu lahko ogledamo ostanke obzidja, na južnem delu pa je delno obnovljen vodni stolp.

Pot nas pripelje v zadnje zaselke Vrtovina. V zaselku Rebki zavije pot v Kamnje. Po njej pridemo do izhodišča.

 

POT KOSCEV

Kamenjska gmajna se razprostira nad vasjo. Nekdaj lepo negovani travniki, čeprav nekateri precej strmi so danes večinoma zaraščeni, le tu in tam se še ohranjajo manjše jase, ki pa se več ne kosijo. Agresivno drevje kot so bor, hrast in gaber si neusmiljeno prilaščajo še neporaščena območja. Z zaraščanjem pa izginja tudi spomin na skrb in napore, ki so jih kmetje vlagali v ohranjanje travnikov, ki so bili za preživetje velikega pomena. Vsaka hiša v vasi je imela tudi štalo, v njej pa nekaj glav govedi, obvezno kravo, kot pomemben člen v prehranjevalni verigi družin.

Govedi ni več, krajani ne potrebujejo več sena, saj so štale prazne, večinoma preurejene v prostore za druge namene. V vasi le še na par mestih zaznaš duh po svežem gnoju – duh po štali, pa tudi v kuhinji mleko ne diši več tako kot je nekoč dišalo.

Da bi nekoliko ohranili spomin na tiste težke čase, v spominih starejših vaščanov pa lepe, polne življenja in truda vredne, smo se kamenjski planinci odločili, da obnovimo nekdanjo pešpot – stezo, ki je vodila na senožeti v kamenjski gmajni.

Ta steza ni bila le steza naporov, ampak tudi steza srečevanj, pogovorov in medsebojnega sodelovanja. Uporabljali so jo kosci, ki so v jutranjem svitu odhajali na dišeče senožeti, po njej so hodili otroci, ki so koscem nosili zajtrk, in hiteli pomagati pri sušenju sena, uporabljale so jo gospodinje, ki so v »jerbasih« in velikih pletenih košarah pogrnjenih s prtom nosile koscem kosilo. Marsikatera potna kaplja je kanila na to stezo s prepotenih obrazov. Ves napor pa je bil pozabljen, ko so se v večernih urah polni navdušenja in ponosni na opravljeno delo vračali v vas.

OPIS POTI

Pot koscev se začne na križišču pri kapelici, vodi skozi zaselek Pirjevči in kmalu preide na kolovozno pot, ki se ob potoku vzpne v Zgune, tu pa na ovinku pred mostom zavije na stezo.

V začetku kar strma steza se na Batgelovcah nekoliko zravna in pripelje na Skuk ter se vzpenja v Rise. Tu pridemo do studenca, kjer so se kmetje oskrbovali z dobro hladno vodo. V času opoldanskega počitka pa so se v prijetnem hladu igrali otroci in postavljali mlinčke. V Koromanjkah steza zavije v grmičevje in mešan gozd, kjer lepo zadiši po borovcih in se vzpenja naprej proti Podplanini, kjer prečka kolovozno pot. Tu pa steza preide na označeno planinsko pot, ki preko Planine, Šije in Kopic vodi na Malo goro.

Traso steze smo člani planinske sekcije Kamnje nedavno očistili, pokosili ter ji vrnili svojo prvotno podobo. Steza je tudi zgledno označena.

Planinska sekcija Kamnje se zahvaljuje vsem lastnikom zemljišč, ker so dovolili, da smo izpeljali zastavljeni cilj – obnovitev steze, čez travnike kamenjske gmajne.