Okoliški izleti


KAMNJE, IZHODIŠČE ZA PRIJETNE IZLETE V POBOČJE ČAVNA

Krožna pot Kamnje–Sveti Pavel–Veliki Rob–Kucelj–Mala gora–Kamnje

V središču vasi, pri cerkvi, zavijemo levo proti Vrtovinu. Po asfaltirani poti pridemo v zaselek Rebki in nadaljujemo po vaški poti, ki povezuje zadnje zaselke Vrtovina do zadnjih hiš v zaselku Lozarji. Sledimo označbam, ki nas pripeljejo do rimskega vodnega stolpa na južni strani Školja sv. Pavla. Vodni stolp je najvišja ohranjena zgradba iz rimskih časov v Sloveniji in je del rimske utrdbe. Greben je z vseh strani, razen s severne zaključen z navpičnimi težko prehodnimi stenami; kjer je bil možen prehod, so vidni ostanki obzidja. Na severni strani 520 m visokega platoja stoji cerkvica sv. Pavla, ki je  bila na temeljih prejšnje zgrajena takoj po drugi svetovni vojni kot spomenik vsem njenim žrtvam. Od tod sledimo označbam za Kucelj in po uri hoje smo na sredčavenski stezi (800 m). Tu krenemo levo. Prečimo pobočje Ravenske gore in prečkamo stezo Ravne–Veliki rob, ki je v zgornjem delu zelo strma in je tako tudi označena. Sledimo oznaki »daljša«, ki nas pripelje na skalni greben. Tu se odpre pogled na Vipavsko dolino. Vzpenjamo se po zelo slikoviti, pravi alpski stezi proti vrhu pobočja. Markacije nas vodijo skozi borov gozd in nas s severne strani pripeljejo na skalni greben Velikega roba (1237 m), ki močno izstopa iz pobočja Čavna. Od tod je čudovit razgled daleč naokoli. Nadaljujemo pot proti Kuclju, kamor pridemo po uri hoje. Kucelj (1237 m) je markantni vrh v pobočju Čavna. Z vrha se spustimo proti vzhodu v smeri Čaven in v križišču sledimo oznaki za Malo goro. Kmalu smo pri koči, kjer se prileže malo daljši počitek pred spustom v dolino do izhodišča v Kamnjah.

– skupne hoje: 7 ur

– višinska razlika: 1020 m; start na 213 m, najvišja točka 1237 m

– delno zahtevna pot

– oprema: planinska

– primeren čas izleta: pomlad, jesen, poleti v jutranjih urah

– zaščita pred klopi

– dovolj pijače

 

ČAVEN

Izhodišče izleta je planinska koča na Čavnu. Od koče se spustimo v smeri Lokavec in na prevalu krenemo desno po vzhodnem robu Male gore. Pot je zelo slikovita, občudujemo mogočne kamnite stolpe, v pomladanskih mesecih planinsko cvetje – avrikelj, encijan, dišeči volčin … Pod nami v dolini uzremo razpotegnjeni Lokavec in zgornji del Vipavske doline. Pot nadaljujemo po južnem robu proti zahodu. Ves čas se nam odpira čudovit razgled. Pot nas pripelje do koče na Mali gori. Od tod se vzpnemo in sledimo oznakam za Kucelj. Pot vodi skozi gozd, delno po jasah, med ruševjem, in že smo na samem robu pobočja pod vznožjem Kuclja. Pred nami je še zadnji vzpon. S Kuclja se po isti poti spustimo do vznožja, kjer lahko izberemo pot proti Čavnu čez Avško gmajno in po gozdni cesti proti koči na Čavnu, lahko pa se vzpnemo do križišča za Malo goro in nadaljujemo v smeri koče na Čavnu.

– skupne hoje: 3 ure

– višinska razlika: 200 m

– pot ni zahtevna

– oprema: planinska

– čas izleta: izlet je zanimiv v vseh letnih časih, najbolj pa od pomladi do sredine poletja, ko lahko uživate med čudovitim cvetjem

 

KAMNJEMALA GORAČAVENKAMNJE

Pot nas vodi mimo pokopališča do šole, kjer je večji parkirni prostor. Od tod gremo do cerkve in naprej čez kamniti most, ki je ponos kamenjskega kamnoseškega izročila, do križišča, kjer stoji informativna tabla. Že od začetka sledimo markacijam planinske poti, ki nas vodi skozi zaselek Pirjevči do gozdne poti, ob kateri nas spremlja žuborenje Kamenjskega potoka. Po slabi uri hoje ob senožetih pridemo do križišča.

– Desno se steza odcepi čez Planino, prečka novo ločitveno gozdno pot in nas mimo Šije v serpentinah vodi naprej čez Kopice do Male gore. Z borovimi iglicami postlana steza je strma in daje prijetno počutje v senci borovcev.

– Levo gremo po kolovozu. Pot ni zahtevna, je nekoliko daljša in primerna za vsakogar. Ko pridemo do nove ločitvene gozdne poti, sledimo oznakam za lovsko kočo. Med potjo občudujemo skalne prepade Kuclja in krušljive stene Črne peči. Nekje na sredini pobočja nas ob sredčavenski stezi pozdravi lovski bivak Črna peč. Še slabe pol ure hoje, in že smo pri koči na Mali gori, kjer se opisani poti srečata. Od tod se po gozdu vzpnemo do koče na Čavnu. Pred nami je še povratek po isti poti v Kamnje.

– skupne hoje: 5 ur

– višinska razlika: 1000 m

– pot ni zahteva

– oprema: planinska

– izlet je zanimiv v vseh letnih časih

 

Opisane poti vam ponujajo možnost kombinacij, saj si jih vsak pohodnik lahko prilagodi svojim željam in telesnim zmogljivostim. Poti so dobro označene.