22. VELIKONOČNI POHOD NA MALO GORO


MALA GORA sijala v soncu in veselem razpoloženju pohodnikov

 

Planinska sekcija Kamnje, ki deluje v okviru PD Ajdovščina je letos že dvaindvajsetič pripravila Velikonočni pohod. Pohod združuje krajane vasi Kamnje in Potoče ter ohranja spomin na košnjo in spravilo sena na Malo gori, kraju, ki je ostal prebivalcem vasi pod Čavnom v srcih zapisan kot kraj trdega dela in lepih spominov.

Že zelo zgodaj so se začele proti Mali gori iz vseh možnih izhodišč pomikati kolone pohodnikov. Veliko njih je svoj pohod začelo v Kamnjah, kjer so si v šoli lahko tudi ogledali dokumentarni film Mala gora skozi čas.

Na Mali gori je bil ob enajsti uri krajši kulturni program, ki so ga izvedli harmonikar Anže, pevci okteta Castrum, vodila pa sta ga Jure in Andraž. Pohodnike sta najprej pozdravila predsednik PS Kamnje, Jože Vodopivec ter predsednik PD Ajdovščina, Cvetko Ušaj. Besedo so kasneje imeli tudi predstavniki planinskih društev in organiziranih skupin pohodnikov.

Pohodniki so si lahko privoščili tradicionalno polento s košenino in kislim mlekom, pa tudi odžejali so se lahko.

Letošnje priznanje Planinske sekcije Kamnje je za nesebično sodelovanje ob vsakem klicu na pomoč, prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Selo. S tradicionalnimi kolači kamenjskih gospodinj so bili nagrajeni najstarejši in najmlajši pohodnik, gasilci PGD Selo in skupina mladih družin iz Športnega društva iz Hruševice pri Štanjelu.

Kolone pohodnikov so se nato vile proti Čavnu, Kuclju in Sv. Pavlu, veliko pa se jih je še dolgo časa zadržalo pri koči na Mali gori.

Kaj je tisto, kar pohodnike privablja v tako velikem številu ob lepem ali slabem vremenu na Malo goro? Morda je to lepa, skoraj neokrnjena narava, morda po praznikih želja po razstrupljanju telesa, morda prijateljstva, ki so se stkala na Velikonočnih pohodih, morda pa tudi to, da smo Kamenjci znali povezati preteklost s sedanjostjo in tudi na pohodnike prenesli nekaj naše navezanosti na ta kraj, ki je našim prednikom veliko pomenil za preživetje.

Naj bo razlog takšen ali drugačen, lepo je, da sem prihajajo, da se vračajo leto za letom, pa tudi, da nekateri prvič odkrijejo ta del lepe pokrajine in se na Mali gori lepo počutijo.

 

Planinska sekcija Kamnje

Foto: D.P. in A.R.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja