PRAZNIČNO V KAMNJAH IN NA MALI GORI


 

Izvedba dvajsetega Velikonočnega pohoda na Malo goro zapovrstjo, je bil prav gotovo dogodek, ki ga je bilo potrebno primerno zaznamovati.

V Kamnjah smo prav v ta namen, teden dni pred pohodom pripravili proslavo z namenom, da pregledamo skoraj dvajsetletno delo in prehojeno pot devetnajstih Velikonočnih pohodov, ob kateri so se nam rojevale ideje, kako ohranjati zgodbo o košnji na Mali gori in kako to zgodbo nadaljevati. Ob tej priliki pa smo se zahvalili vsem tistim, ki so nam na tej poti pomagali. In teh je bilo zares veliko. Poleg njih smo v župnijsko dvorano povabili še krajane in naše prijatelje. V programu proslave, ki sta ga povezovali Meta in Špela so sodelovali pevci pevskega zbora Vinograd iz Vrtovina in naš harmonikar Anže. Vrhunec večera pa je prav gotovo bilo premierno predvajanje dokumentarnega filma »Mala gora skozi čas«, ki ga je prav v ta namen pripravil naš prijatelj Ivo Saksida. Dogajanja v filmu pa so bila tema pogovorov prisotnih na družabnem srečanju, ki je sledilo. Vse smo postregli s tradicionalno polento, tokrat ne s košenino, ampak s praznično varianto – župenco ter s sladkimi dobrotami, ki so nam jih podarile lokalne pekarne ter domače gospodinje.

Z nestrpnostjo smo naslednji teden pogledovali v nebo in v tem aprilskem nepredvidljivem vremenskem dogajanju, smo si zares želeli en lep sončen Velikonočni ponedeljek, pa četudi velja pregovor, da na Mali gori ni slabega vremena. In res, po deževni nedelji, nas je v ponedeljek pozdravilo sonce.

Pohodniki so že zgodaj prihajali v Kamnje ter se po ogledu razstave, na kateri smo letos predvajali tudi film Mala gora skozi čas, posladkali s slastnim krofom, s katerim jih je obdaril Mlinotest iz Ajdovščine.

Na Malo goro pa so prihajali pohodniki iz vseh možnih smeri. Kmalu so travniki in dvorišče pred kočo postali pravo živobarvno mravljišče. Prijetni pogovori, dobro razpoloženje in stiski rok pa so potrjevali prijateljstva, ki so se rojevala na naših pohodih. Pohoda se je udeležil tudi župan občine Ajdovščina, ki je pohodnikom in organizatorjem namenil nekaj spodbudnih besed. Kulturni program se je pričel z nastopom harmonikarja Blaža Drofenika, ki nam je zaigral himno Male gore, nadaljeval pa z ubranim petjem moškega pevskega zbora Vinograd. Tudi tokrat sta program povezovali Meta in Špela. Vse udeležence pohoda je najprej pozdravil predsednik PS Kamnje, Jože Vodopivec, ki je zatem predal besedo predsedniku matičnega društva, Cvetku Ušaju. Besedo so prejeli tudi predstavniki prijateljskih društev, ki so nam s spodbudnimi besedami dali dodaten zagon za nadaljne delo. Kot vsako leto, smo tudi letos z odličnimi kolači nagradili najmlajšega in najstarejšega pohodnika. Letos je bila to deklica Karolina ter njen pradedek Anton. Kolače, ki so jih pripravile pridne domače gospodinje, so prejeli še g. župan, moški pevski zbor ter planinska skupina iz Savinjske doline. Z igranjem na svojo frajtonarco pa je program sklenil mladi Anže Gerželj.

Sončno in lepo vreme je zadržalo pohodnike pri koči na Mali gori vse do zgodnjega popoldneva, ko so iz neba priletele tudi snežinke. Pohodniki so si na ta dan lahko privoščili tradicionalno polento, zabeljeno s košenino in kislim mlekom.

Koliko pohodnikov se je na ponedeljek povzpelo na Malo goro žal ne moremo natančno reči, saj se v vpisno knjigo zabeležijo le nekateri izmed njih. V sekciji pa smo zares veseli dejstva, da je bilo na Mali gori moč opaziti veliko mladih iz cele doline. Želimo si, da bi se ta trend nadaljeval tudi v prihodnje.

Planinska sekcija Kamnje se ob tej priliki zahvaljuje vsem sponzorjem, ki so nam pomagali pri izvedbi pohoda in proslave, vsem pohodnikom, ki so se na Velikonočni ponedeljek povzpeli na Malo goro ter vsem tistim, ki nam kakorkoli pomagajo pri udejanjanju naših zastavljenih ciljev.

Vse ljubitelje narave in pohodništva pa že sedaj vabimo prihodnje leto, na naslednji, že 21. Velikonočni pohod na Malo goro. Veseli bomo tudi vsakega obiska med letom, ko za nedeljska dežurstva v koči skrbijo pridni člani sekcije, katerim gredo tudi vse zahvale in pohvale za uspešno delo planinske sekcije Kamnje.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja