Mladi planinci iz okolice Celja obiskali Malo goro


Planinci iz Savinjske doline so si letos postavili poletni planinski tabor, ki je potekal v juliju in avgustu na Lokvah v Trnovskem gozdu. Od tu so odhajali na pohode na vrhove in druge zanimive kraje v okolici.

DSCN7148

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V juliju si je skupina iz PD Lisca in PD Zabukovica za en pohod izbrala Malo goro. Z avtobusom so se pripeljali v Kamnje. Skupina triintridesetih mladih pohodnikov, učencev od tretjega do devetega razreda in osmih mentorjev se je po Poti koscev povzpela do koče na Mali gori. Z zanimanjem so se ustavljali pri stebričkih s fotografijami orodij, ki so jih nekoč uporabljali pri košnji. Spoznali so ledinska imena predelov, kjer poteka Pot koscev. Opazovali so tudi rastlinje. Na travnikih ob stezi so našli tavžentrožo, ki je, kot so nam povedali na njihovem območju ni več moč najti.

DSCN7080

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri koči na Mali gori smo jih pogostili s čajem in sokom ter z nekaj sladkih dobrot. Ko so si malo odpočili, smo jim predstavili zgodbo o Mali gori in našo navezanost na ta kraj.

V avgustu pa je Malo goro obiskala druga skupina. Sestavljali so jo mladi člani planinskih društev iz Velenja, Šoštanja, Rečice ob Savinji in PD Sežana, ki se jim je v taboru na Lokvah pridružila. Skupina si je za izhodišče izbrala kočo na Čavnu, potem pa so se spustili po lokavški stezi in po robu Male gore prišli do koče na Mali gori. Tudi njih smo tu postregli in jim predstavili dogajanje v času, ko so tu še kosili in spravljali seno, kot tudi gradnjo koče in čas ko namesto koscev Malo goro obiskujejo planince in pohodniki ter tu obujamo spomin na tiste težke, a v spominu mnogih, lepe čase.

DSCN7259

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekatere udeležence je zanimalo rastlinje, ki so ga imeli priložnost spoznati na robu Male gore in z veseljem so si ogledali knjigo Elvice Velikonja z naslovom »Rastejo pri nas«, kot tudi endemit Hladikovko, ki raste v skalnjaku pri koči na Mali gori.

Kamenjci smo zadovoljni, če lahko nekomu predstavimo našo Malo goro in tako z njimi navežemo tesnejše stike.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja